Koningswei_4_230908

Koningsplein wordt Koningswei

In de periode van 2024 tot 2027 transformeert het Koningsplein naar Koningswei. Het sfeerloze versteende plein wordt een mooie, groene, gezellige woonomgeving. Een plek midden in de reuring van de stad, waar je rustig woont aan een groene weide, elkaar ontmoet of even geniet in de schaduw van de bomen. Een nieuwe stadsbuurt voor sociaal actieve mensen.

Koningswei wordt een groene verbinding tussen het centrum en het nieuwe Stadsforum met de Piushaven en natuurgebied Moerenburg. Om dit mogelijk te maken verhuizen de weekmarkt en evenementen als de Kermis in 2024 naar het Stadsforum.

Duurzame woningen in groene omgeving

Aan Koningswei komen 367 duurzame koop- en huurappartementen; 62 koopappartementen, 57 vrije sector huurappartementen en 248 sociale- en middeldure huurappartementen. Ook komt er een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie én een horecavoorziening. Koningswei stimuleert het 'wijgevoel' waar bewoners en buren actief sociaal betrokken zijn en elkaar ondersteunen.

Ontwikkelaars Amvest en TBV Wonen bouwen twee nieuwe woongebouwen aan de oostflank van Koningswei (de kant van de Piusstraat), met ertussen een doorgang naar de Piushaven en het Centrum.  De huidige bebouwing – Piusstaete en ervoor liggende winkels met bovenwoningen aan het Koningsplein - worden vanaf juni 2024 gesloopt. Volgens planning start in 2025 de bouw. In 2027 is de nieuwbouw gereed. Aansluitend start de aanleg van de openbare ruimte van Koningswei met veel groen en bomen. Dit gebeurt grotendeels op het dek van de parkeergarage.

Piusstraat

Tijdens de sloop en bouw van Koningswei is er 'werkruimte' nodig in de Piusstraat. De Piusstraat krijgt daarom een tijdelijke inrichting met een tweezijdig fietspad aan de zijde van Albert Heijn.  Als de bouw gereed is volgt een definitieve herinrichting van de Piusstraat met meer ruimte voor groen en voor fietsers en voetgangers.

Bereikbaarheid Parkeergarage

Parkeergarage Koningsplein is vanaf augustus tot oplevering nieuwbouw niet bereikbaar via de Piusstraat. De uitgang aan de Bisschop Zwijsenstraat wordt omgevormd tot in- en uitgang. Deze is bereikbaar via de route Primus van Gilsstraat – Bisschop Zwijsenstraat. Na afronding van de nieuwbouw (gepland in 2027) krijgt parkeergarage Koningsplein weer een entree aan de zijde van de Piusstraat.

Klimaatadaptatie

Koningswei is niet alleen belangrijk voor wonen, verblijf en sfeer in de binnenstad. De vergroening en de aanpassing van de ondergrond helpen ook bij de aanpassing van de binnenstad aan het veranderende klimaat. Daardoor wordt regenwater opgevangen bij hevige buien en benut bij periodes van droogte. Het groen helpt tegen opwarming van de binnenstad in de zomer en draagt het bij aan verbetering van de luchtkwaliteit.

Binnenstad van de toekomst

Tilburg werk hard aan de toekomst van de binnenstad. Zo is het winkelrondje voltooid en zijn de Piushaven en Spoorzone helemaal opgebloeid. Met het Stadsforum krijgt de binnenstad een prachtig nieuw stadsplein voor onder andere ontmoeting, de wekelijkse markt en evenementen. Ook de Parkring krijgt steeds meer vorm. Deze ontwikkelingen leiden tot een

binnenstad met meer groen, minder doorgaand verkeer, méér woningen en met een betere verblijfskwaliteit voor bezoekers en bewoners. Koningswei draagt hieraan in belangrijke mate bij als groen woon- en verblijfsgebied en verbinding tussen de binnenstad en Piushaven.